Categorie | Senioren

Sportclub Deventer ‘tackelt’ Sallandia

Door: Erik van Luttikhuizen | deventervoetbal.nl | Bekijk hier het verslag met foto’s

Op de klok prijken 45 minuten, maar de derby van de Zandweerd duurt nog voort. Sallandia slaat vlak voor de rust toe. Een uur later hetzelfde scenario, echter nu is het Sportclub dat juicht. Het resultaat is een onbesliste ‘burenruzie’ tussen Sportclub Deventer en Sallandia (2-2).

Sallandia was voor het duel niet zeker van zijn zaak. In dit soort derby’s geldt de plek op de ranglijst helemaal niet. De inzet voor de gasten was helder: winst. Winst om een gat met de concurrent te slaan en winst om de play offs veilig te stellen met een periodetitel. Sportclub daarentegen zag zichzelf als de underdog en genoot met volle teugen van het vele volk langs de lijn. Misschien was het team van trainer Roy Beumer wel te ontspannen om de wedstrijd al vroegtijdig in het slot te gooien. Elvis Selimovic wilde het veel te mooi doen en stiftte het leder, na elf minuten spelen, naast het doel van Sallandia keeper Gur.

Tegenstoot
Die doelman haalde opgelucht adem, want enkele minuten daarvoor ging hij opzichtig in de fout. In de openingsfase nam de thuisclub vlot de leiding. Direct na de aftrap golfde het spel op en neer, Baris Topbac schoot uit de tweede lijn voor Sallandia en in de tegenstoot verdiende de thuisploeg een vrije trap. De sluitpost van Sallandia vroeg nadrukkelijk aan zijn muur om op te schuiven. In de commotie gebeurde dat echter niet en de slimme Selimovic strafte dat genadeloos af door de bal, langs de kleine muur, in de korte hoek te sturen.

Sallandia zocht zich vervolgens verbeten een weg naar voren en zag een veelbelovende aanval stranden doordat de scheidsrechter het voordeel niet afwachtte. Marco van Meeteren werd gestuit op weg naar het doel van Tom de Blok. De zieke doelman van de thuisclub had besloten toch onder de lat plaats te nemen en kon opgelucht adem halen toen de vrije trap op niets uitliep en zijn ploeg weer onder de druk uit kon counteren. Gaandeweg de eerste helft verdween het echte voetbal en werd het een ware derby, waarin een verbeten strijd werd gevoerd.

Sallandia had veel balbezit en mogelijk het betere voetbal. Sportclub wachtte af of er uit de strijd een countertje kon worden gehaald. Kansen voor de koploper in de persoon van Kay Heesen en Van Meeteren strandden in de straffe defensie van de thuisploeg. De eindpass van de ploeg van trainer Johan van Ommen was niet zuiver genoeg. Het duel verzandde in overtredingen en hoge ballen en de hoop werd gevestigd op spelhervattingen. Sallandia kwam toch nog langszij omdat Marco van Riet de bal keurig over de achterste linie heen schepte, waar Heesen opdook voor de doelman van Sportclub. De bal hobbelde tergend langzaam via de paal binnen en de opluchting was groot bij Sallandia met de 1-1 ruststand.

Tammer
Het tweede bedrijf startte wat tammer, Sallandia speelde met vertrouwen, maar kon er voetballend niet doorkomen. Steeds loerde de counter van de thuisclub. Het ruim opgekomen publiek roerde zich in de herfstzon en de scheidsrechter liet veel toe. Alle ingrediënten voor een boeiende derby op de Zandweerd deze middag. In de 56e minuut schoot Sarvan, direct uit een corner, op doel maar de middenvelder van Sportclub zag zijn inzet gekraakt. Sallandia overkwam hetzelfde, echter ditmaal was het sluitpost De Blok die de inzet keerde. Halverwege de tweede helft bracht de creativiteit van middenvelder Van Meeteren ruimte in de Sportclub defensie, maar Topbac vuurde vanuit de tweede lijn wederom middendoor alwaar de doelman van Sportclub de bal kon keren.

Sallandia topscorer Ricky Wolvenne kon nauwelijks een vuist maken tot aan de 67e minuut. Toen zag de spits zijn kans schoon om te vuren, omdat er ruimte ontstond. De verbeten blik verraadde de uitkomst van het schot, maar de knieën van De Blok brachten redding. Sallandia zette duidelijk aan, maar tot uitgespeelde kansen leidde het niet. Niet geheel toevallig viel het doelpunt voor de gasten dan ook uit een klutssituatie. Nadat Wolvenne zijn kopbal vanuit een corner gekeerd zag, hield de ploeg van coach Van Ommen druk. Vanuit de tweede lijn vuurde verdediger Yurukel richting het doel.

In de baan van het schot bevond zich Topbac, tot zover nog ongelukkig met zijn schoten. Maar de ingeving van de Sallandia middenvelder was geniaal; hij toucheerde het voorbij suizende leder zodanig dat doelman De Blok geslagen op de grond viel en de bal in de touwen zag slaan. Sallandia haalde opgelucht adem, de achterstand was omgebogen en de wedstrijd diende het laatste kwartier alleen nog te worden uitgespeeld. Drie minuten later moest Sallandia de wedstrijd eigenlijk beslissen, maar het typeerde de derby dat de goed inlopende van Meeteren de pass van Wolvenne naast schoof.

Spagaat
Daarna volgde er een duel welke in spagaat lag. Sallandia temporiseerde en controleerde en de ploeg van trainer Beumer keek machteloos toe. Sportclub probeerde zich onder het juk weg te knokken, hetgeen dikwijls leidde tot veel commotie op en langs het veld. Omdat de klok al op einde wedstrijd stond, probeerde Sallandia tijd te rekken. De geelzwarten misten echter gogme en liet de thuisclub toch nog één keer ontsnappen. Die ontsnapping kende veel vraagtekens. Terwijl de bal naar voren werd gejaagd door de thuisclub leken twee aanvallers buitenspel te staan. De scheidsrechter, die er bovenop liep, oordeelde anders. De verse krachten Schotman en Van der Meulen beslisten toen het duel.

Terwijl Sallandia dacht aan buitenspel, nam Keimpe van der Meulen het zekere voor het onzekere, omspeelde doelman Gur en schoof de bal in het lege doel. Terwijl de bank van de thuisclub ontplofte en meevierde op het veld, bleven verbaasde spelers van Sallandia staan en keken elkaar, de grensrechter en de scheidsrechter aan. Het scorebord toonde de realiteit: 2-2 was de eindstand geworden. Toen na de wedstrijd bleek dat concurrent TKA wel had gewonnen, werd duidelijk dat Sallandia de periodetitel in de laatste tumultueuze seconden verloor. Het passievolle publiek en de spelers reageerden op elkaar, terwijl Sportclub een feestje vierde.

De thuisequipe snoepte zo een puntje van de buurman. Coach Van Ommen keek beteuterd richting het scorebord, misschien wel vol ongeloof. ‘Zure appels voor Sallandia’, mopperde hij. Zijn ploeg was ten onder gegaan in de strijd. En Sportclub had het uiterste gehaald uit de mogelijkheden en was de eigenlijke winnaar van deze prachtige derby. Ook de Deventer `Feyenoord – Ajax’ eindigde vandaag in 2-2.

5G: Sportclub Deventer – Sallandia 2-2 (1-1)


Comments are closed.