Categorie | Senioren

Sallandia dicht bij een verrassing

Bron: Deventervoetbal.nl Door: Erik van Luttikhuizen

Gisteravond nam Sallandia in Enschede met opgeheven hoofd afscheid van het districtsbekertoernooi. Zondaghoofdklasser Rigtersbleek ging op het eigen sportcomplex door het oog van de naald en stelde pas kort voor het laatste eindsignaal de zege veilig (3-1).

Waar iedereen de Deventer formatie vooraf kansloos achtte, kropen de elf Deventenaren al na zeven minuten uit hun schulp. De ploeg van trainer Johan van Ommen startte nog met teveel ontzag voor de thuisclub. Die bescheidenheid verdween toen Rigtersbleek slordig bleef voetballen en het ongeslagen Sallandia het idee cadeau gaf dat er best wat te halen viel aan de Van Heekstraat.

Gaandeweg de eerste helft bleek die gedachte ook realistisch te zijn. Met Rick Wolvenne als gevaarlijk aanspeelpunt voorin, leunden de zwart-gelen achterover, gokkend op een uitval met de snelle voorhoedespelers. Onder leiding van de geslepen Mehmet Colak, gaf de vijfdeklasser zodoende in de eerste helft van het bekerduel goed partij op het Twentse kunstgras.

Na een klein half uur had Manuel Schotman zomaar de 0-1 kunnen maken; de verdediger schrok echter zelf van zijn mogelijkheid voor het doel van de tegenpartij. Inmiddels had de thuisploeg overigens ook al enige kansen om zeep geholpen en leek het duel in evenwicht. Maar schijn bedroog; de geslepen hoofdklassespelers maakten slimme overtredinkjes buiten het gezichtsveld van de scheidsrechter en wonnen bovendien veel persoonlijke duels.

Balans
Alleen door eigen slordigheden kwam de ploeg van trainer Eddy Boerhof dikwijls in de problemen. Het uitblijven van een stevig tempo zorgde ervoor dat Sallandia spits Wolvenne in de slotfase van het eerste bedrijf gevaarlijk kon opduiken voor de doelman van Rigtersbleek. Een verdediger bracht de rappe Deventer aanvaller voldoende uit balans, voordat er kon worden afgedrukt.

Met de beste kansen voor Rigtersbleek en het verrassende spel van Sallandia ging iedereen graag aan de thee. De koude wind joeg over het praktisch verlaten sportpark. De meegereisde Deventer aanhang bevolkte in de pauze trots de kantine op zoek naar elke vorm van verwarming.

Direct na de hervatting gingen de rood-witten uit Enschede met een hoger baltempo op zoek naar de openingstreffer. Vele Enschedese kansen later was Sallandia, pas een kwartier na de hervatting, bij machte het andere doel weer eens onder vuur te nemen. De ijverige Wolvenne schoot recht op de doelman en de fanatieke Deventer aanhang zette zich weer rustig terug op de banken van de kleine tribune.

Halverwege de tweede helft liep de Zandweerdclub op haar tandvlees en kleineerde de scheidsrechter meermaals de dapper strijdende vijfdeklasser. De irritaties bij de ploeg van Johan van Ommen leverden geel op. Doelman Burhan Gür ontpopte zich in die fase bovendien tot een legende door bij herhaling het Deventer doel schoon te houden van tegentreffers.

Wanhoop
Met de moed der wanhoop speelde de hoofdklasser de ballen uiteindelijk maar hoog voor de pot. Eén van de vele voorzetten vanaf rechts kwam in de 70e minuut op het hoofd van routinier Nick van der Luyt. Via zijn hoofd viel de bal tegen het aluminium. Even huilde de koude wind hoorbaar over het donkere sportpark. Totdat de bal alsnog binnenviel en er een zucht van verluchting voelbaar was.

Rigtersbleek had eindelijk gescoord tegen het nietige Sallandia. De Enschedeërs waren al te vooringenomen gestart en zo speelden ze ook na de 1-0. Maar de trotse Deventer formatie liet zich vlot gelden na een heerlijk voetballende actie van aanwinst Mehmet Colak. Nadat de bal eerst op de doelman werd geschoten, stond Marco van Meeteren op de goede plek om de bal dodelijk hard tegen de touwen te jagen.

Het gejuich van de Deventenaren moet tot ver in de Enschedese wijk Het Twekkelerveld hoorbaar zijn geweest en met de treffer van Van Meeteren sloeg de paniek toe binnen de selectie van gastheer Rigtersbleek. Alle wissels gebruikte de geplaagde Enschedese oefenmeester om die voetbaldwerg uit Deventer toch nog op de knieën te krijgen.

Toen doelman Gür wederom één van zijn reddende reflexen toonde, drong het besef ook door bij trainer Johan van Ommen. De oefenmeester had vooraf beloofd vanuit Enschede terug te lopen naar Deventer wanneer zijn ploeg zou zegevieren. Dát moment kwam nu wel heel angstig dichtbij.

Gebroken
Maar zes minuten voor het einde van dit bekerduel profiteerde Rigtersbleek van de drukte door in een scrimmage de bal met een omhaal binnen te werken. Toen was het Deventer verzet gebroken. Alles op dat ene countertje nog maar, dacht de coach van Sallandia risiconemend. De bal viel toen nog eens aan de andere zijde binnen en een ietwat geflatteerde 3-1 bleef zo na 90 minuten op het bord staan.

De trots spatte van de Deventer ploeg af, ook toen de scheidsrechter denigrerend bleef praten tegen de, naar zijn zeggen, simpele vijfdeklassers. Een weerwoord van Leroy Rietman leverde hem in de eindfase rood op. In die consternatie, na het laatste fluitsignaal, kreeg ook Baris Tobac terecht rood na een emotionele reactie richting de scheidsrechter.

De late nederlaag deed even pijn in het Sallandiahart, maar na de warme douche overheerste de trots bij de Deventenaren. Sallandia heeft z’n huid gisteravond duur verkocht in Enschede-Noord en kan met opgeheven hoofd de morele overwinning meenemen in het restant van de competitie.

Later volgt nog een sfeerverslag rondom het enerverende bekerduel tussen Rigtersbleek en Sallandia.

Bekerduel: Rigtersbleek – Sallandia 3-1 (0-0)
70. Van der Luyt 1-0; 75. Marco van Meeteren 1-1; 84. Slotman 2-1; 90. Zephat 3-1.


Comments are closed.