Categorie | Jeugd

De jeugd van deze week nr.50

Deze week geen interview, maar een oproep.

2 december was een zwarte dag voor het amateurvoetbal. Een dergelijke dag of iets vergelijkbaars willen we niet meer meemaken. We willen iedereen oproepen om vooral naar jezelf te kijken en mee te denken en te handelen, zodat onze jeugd dit voor de toekomst bespaard blijft.

Echte helden zijn winnaars en presteren door mooi voetbal en teamspel. Ze hebben allemaal een grote schaar van supporters. Maar zouden het ook helden zijn als ze de scheidsrechter omkopen, intimideren of partijdig assisteren? Zijn voetballers ook helden als ze met opgeheven hoofd tweede worden. En dat er vraagtekens zijn of de uitslag recht doet aan …. Zijn het dan nog helden? Denk aan de WK 1974 en 1978 waarbij de voetballers van toen, nu nog steeds voetbalhelden zijn.

Johan Cruyff is nog steeds een van de grootste helden, daarvoor hoef je geen fan van Ajax te zijn. Hij heeft nog nooit een wereldkampioenschap gewonnen. Al kletst hij vaak onzin, op voetbal gebied blijft hij een held. Een held mag ook zijn minder goede eigenschappen hebben. Dat mag gezien, gezegd en geaccepteerd worden, zonder dat hij afgeschreven wordt.

Er zijn helden van toen en er zijn helden van nu. Helden zijn een voorbeeld. En het zijn niet alleen Lionel Messi of Christiano Ronaldo, of Ricky Wolvenne of Nicky Nagtegaal, of hun begeleiders. Het zijn ook hun ouders. Dat zijn hun grootste helden, want kinderen willen toch zo worden als hun vader en moeder. Zij zijn hun voorbeeld.

De afdeling jeugd heeft gekozen voor herkenbaarheid, middels jasjes met de naam van de club. Als er vervelende dingen gebeuren rond het veld, werkt die herkenbaarheid alleen maar tegen ons. Dat moeten we toch niet willen.

Scheidsrechters, grensrechters en tegenstanders maken soms onbedoeld of opzettelijk fouten. Het zou mooi zijn als Sallandianen dat accepteren. Als je moedwillig benadeeld wordt, dan hoef je je niet tot het niveau te verlagen van iemand die opzettelijk gemeen speelt. Het is niet nodig, want je kunt ook trots zijn zonder je gelijk te halen. We hebben een club waar we trots op kunnen zijn en de club is trots op de spelers, begeleiders en organisatie. En dat moet zo blijven.

De jeugdcommissie vertrouwt op fairplay van onze jeugd, met langs de zijlijn hun helden.

‘Voetbal is emotie, maar voetbal is ook winnen en verliezen. Dat moet je allebei kunnen, anders pas je niet in onze sport’.
Toespraak 9 dec 2012 Michael van Praag


Comments are closed.